Nieuwsberichten

Image
Image

Grand diner van het jaar

Waarom?
Brainport is succesvol, maar niet iedereen deelt mee in het succes. De kosten voor levensonderhoud nemen toe en een steeds grotere groep houdt aan het eind van zijn/haar geld een stukje maand over.
De Stichting (Z)onder Dak maakt zich sterk voor de dak- en thuislozen en de mensen die het moeilijk hebben in Eindhoven. We zorgen er onder andere voor dat zij de winter goed kunnen doorkomen door hulp te bieden in de vorm van overlevingspakketten en morele ondersteuning. Er is veel nood achter veel Eindhovense voordeuren. Veel mensen moeten alle zeilen bijzetten om rond te komen.
De december maand is een maand van samenkomen, samenzijn en genieten.
Wij gunnen onze mede-Eindhovenaren die het wat minder breed hebben ook een feestelijke, fijne en gezellig kerstdiner en daarnaast vinden we het belangrijk dat ze voelen dat ze er niet alleen voor staan.

Wat?
Sinds enkele jaren organiseren we met een grote groep vrijwilligers voor 100 Eindhovenaren een kerstdiner in de Catharinakerk.
Dit jaar gaan we een stap verder en willen we voor zo’n 750 mensen (volwassenen en kinderen) een onbezorgde en feestelijke avond verzorgen met een geweldig drie gangen menu, een prettig gezelschap en entertainment. Na afloop krijgen de mensen een mooie goodiebag mee naar huis.

Waar?
Beursgebouw Eindhoven
Woensdag 20 december
Inloop: 13.00 uur
Start: 14.00 uur
Einde: 18.00 uur

Hoe?
Stichting (Z)onder Dak zet zich samen met een groep betrokken Eindhovenaren in voor een gezellige en onbezorgde avond voor mede Eindhovenaren.
De deelnemers aan het diner kunnen zich inschrijven bij de Voedselbank, Ergon of de Catharinakerk.
Via hen verwachten we 900 inschrijvingen, 20% no show en feitelijk 750 deelnemers.

Wie zijn wij?
Bestuur Stichting (z)onder dak:
Hugo van Rooij (voorzitter)
Ingrid Karsmakers (secretaris)
Patrick Westreenen (penningmeester)
Daarnaast zijn bij de organisatie van het evenement betrokken:
Rob Kosterman (straatpastoraat)
Thijs Franssen (marketing manager ergon)
Albert Kivits (bestuurder de Bibliotheek Eindhoven)
Rob Baken (voorzitter voedselbank)
Geert de Brouwer (voormalig directeur Kuster Logistic Services en Kusters Facilities uit Eindhoven)

Zie ook het artikel in Groot Eindhoven:

Image

Hugo van Rooij (rechts) en straatpastor Rob Kosterman bij de Catharinakerk. FOTO: Bert Jansen.

Niemand hoeft onnodig in de kou te zitten! Eindhovenaar Hugo van Rooij windt er geen doekjes om. Het gaat hem aan het hart dat door de stijgende energieprijzen mensen letterlijk en figuurlijk in de kou komen te staan. Om de eerste nood te ledigen, deelt Van Rooij bij de Catharinakerk op woensdag 21 december vanaf 13.00 uur elektrische kacheltjes, elektrische dekens en warm waterzakken uit aan iedereen die dat nodig heeft. Aan burgemeester Jeroen Dijsselbloem de eer om het eerste kacheltje uit te delen.

EINDHOVEN - Van Rooij is de drijvende kracht achter Stichting (Z)onder Dak (hulp aan daklozen). “Maar de situatie is nu anders. Er is veel nood achter veel Eindhovense voordeuren. Veel mensen moeten alle zeilen bijzetten om rond te komen. Met een hoge energierekening wordt dat steeds moeilijker. Met een elektrisch kacheltje of een warmtedeken kan de thermostaat een stuk lager, en zitten mensen er toch behaaglijk bij.”

Ja, veel werk heeft hij moeten verzetten om alle hulpmiddelen bij elkaar te sprokkelen. Vier pallets staan er de 21ste klaar. Dat het is gelukt, is een opsteker voor de Eindhovense weldoener. “Ik heb veel vrienden die me willen helpen, dat motiveert enorm.” Overigens blijft Van Rooij ook na woensdag actief met zijn actie. “Dat blijft nodig, helaas.”

Van Rooij hoopt dat meer mensen het voorbeeld volgen om iets voor een ander te beteken. “Kijk eens wat meer naar elkaar om, al met iets kleins kan er veel worden bereikt.” Van Rooij ziet niettemin dat er nog een taboe rust op armoede. “Ik kan me voorstellen dat mensen zich soms schamen voor hun situatie, maar dat is niet nodig. Niemand kiest ervoor om in de kou te zitten. Ik hoop dat veel mensen de drempel nemen om naar de Catharinakerk te komen.”

stichtingzonderdak.nl

 Bron: Groot Eindhoven, 13 december 2022

Zie ook het artikel in het Eindhovens Dagblad:

Image
Image