Nieuwsberichten

Paasfeest voor de armen in de stijl van Hugo: eieren met keiharde cash

Met kerst trakteerde hij duizend arme mensen op een vijfgangendiner. En nu Pasen in aantocht is heeft Hugo van Rooij iets nieuws bedacht. Rond de Petruskerk gaat hij chocolade eieren verstoppen die inwisselbaar zijn voor keiharde cash.

“Een soort loterij” zegt Van Rooij, die naar eigen zeggen maar al te vaak de laatste reddingsboei van arme mensen is. “Ik heb hazen en eieren ingekocht. Die verstop ik met Pasen rond de Petruskerk. Ze krijgen allemaal een nummer en die nummers corresponderen met prijzen. Geld in de eieren zelf stoppen doe ik natuurlijk niet. Anders moet ik er beveiliging bij gaan halen”

De eieren zijn twintig euro waard en er is ook een haas bij die 50 euro oplevert als je hem vindt. Verder komt er een frietkar te staan en worden er nog andere versnaperingen uitgedeeld.

Dat er deze week al een man in het nieuws was die geld verstopt in Eindhoven, is puur toeval zegt Hugo. Hij heeft zich hier niet door laten inspireren. Dat het spelletje mogelijk als vernederend kan worden ervaren door de bezoekers van zijn evenement, was ook nog niet in hem opgekomen.

“Pasen is een leuk en vrolijk feest. Door het verstoppen van die eieren wil ik de mensen weer even dat kindse gevoel meegeven. We proberen alle mensen een prijsje te geven. En al kopen ze er een buil shag van; als zij blij zijn ben ik ook tevreden.

Eindhovens Dagblad, 1 februari 2024

Image

Het daklozendiner was een groot succes!

Groot Eindhoven, 18 november 2023

Image
Image

Hugo van Rooij in het beursgebouw (Foto: Imke van de Laar)

Hugo wil 750 arme en eenzame mensen een heerlijke kerst bezorgen

Met een diner van vijf gangen, omkleed met entertainment en opgevrolijkt met een lichtjesroute, wil Hugo van Rooij dit jaar 750 mensen een heerlijke kerst bieden. Iedereen die een kleine beurs heeft of zich eenzaam voelt, zal met open armen worden ontvangen in het Beursgebouw in Eindhoven, dat door Hugo wordt omgetoverd tot een heuse 'kersttempel'.

Geschreven door Carlijn Kösters & Imke van de Laar
(Omroep Brabant)

"Hier komen dan 90 tafels te staan", stapt Hugo trots de zaal binnen. Het is alsof het zijn strijdtoneel is. Zijn komende kerstfeest moet helemaal gratis worden, met vijf gangen, vijf artiesten en kerstboompjes op tafel. "Zonder tekenen van armoede. Mensen moeten een rijk gevoel hebben."

De Eindhovenaar zet zich al jaren belangeloos in voor dak- en thuislozen. Met zijn stichting Zonderdak helpt de liefdadige man al 14 jaar mensen die door armoede of dakloosheid in moeilijkheden zitten. Elk jaar organiseert hij bijvoorbeeld een kerstdiner in de Catharinakerk in Eindhoven, voor mensen die geen thuis hebben.

"Als ik dan die twee mensen blij kan maken, waarom zou ik dat niet voor 750 mensen kunnen doen?"

Vorig jaar raakte hij daar met twee mensen aan de praat. "Alleen waren zij niet dakloos", vertelt Hugo. "Ze vertelden me dat dit voor hen kerstmis was. Meer hadden ze niet." Die triestige uitspraak bracht hem op ideeën. "Als ik die twee mensen blij kon maken, waarom zou ik dat niet voor 750 mensen kunnen doen?"

"Ze gaan, dat weet ik zeker, een hele fijne kerst krijgen dit jaar", zegt Hugo stralend. "Dit is ook mijn kerstmis, hè?", vertelt Hugo. Terwijl hij door het beursgebouw wandelt, verdwijnt de grijns niet van zijn gezicht. Zó trots is hij. "Ik denk dat er heel veel mensen zijn in Eindhoven die het moeilijk hebben. En ik hoop dat ze een middag krijgen waardoor ze me vragen om dit volgend jaar weer te doen."

Image
Image

Grand diner van het jaar

Waarom?
Brainport is succesvol, maar niet iedereen deelt mee in het succes. De kosten voor levensonderhoud nemen toe en een steeds grotere groep houdt aan het eind van zijn/haar geld een stukje maand over.
De Stichting (Z)onder Dak maakt zich sterk voor de dak- en thuislozen en de mensen die het moeilijk hebben in Eindhoven. We zorgen er onder andere voor dat zij de winter goed kunnen doorkomen door hulp te bieden in de vorm van overlevingspakketten en morele ondersteuning. Er is veel nood achter veel Eindhovense voordeuren. Veel mensen moeten alle zeilen bijzetten om rond te komen.
De december maand is een maand van samenkomen, samenzijn en genieten.
Wij gunnen onze mede-Eindhovenaren die het wat minder breed hebben ook een feestelijke, fijne en gezellig kerstdiner en daarnaast vinden we het belangrijk dat ze voelen dat ze er niet alleen voor staan.

Wat?
Sinds enkele jaren organiseren we met een grote groep vrijwilligers voor 100 Eindhovenaren een kerstdiner in de Catharinakerk.
Dit jaar gaan we een stap verder en willen we voor zo’n 750 mensen (volwassenen en kinderen) een onbezorgde en feestelijke avond verzorgen met een geweldig drie gangen menu, een prettig gezelschap en entertainment. Na afloop krijgen de mensen een mooie goodiebag mee naar huis.

Waar?
Beursgebouw Eindhoven
Woensdag 20 december
Inloop: 13.00 uur
Start: 14.00 uur
Einde: 18.00 uur

Hoe?
Stichting (Z)onder Dak zet zich samen met een groep betrokken Eindhovenaren in voor een gezellige en onbezorgde avond voor mede Eindhovenaren.
De deelnemers aan het diner kunnen zich inschrijven bij de Voedselbank, Ergon of de Catharinakerk.
Via hen verwachten we 900 inschrijvingen, 20% no show en feitelijk 750 deelnemers.

Wie zijn wij?
Bestuur Stichting (z)onder dak:
Hugo van Rooij (voorzitter)
Ingrid Karsmakers (secretaris)
Patrick Westreenen (penningmeester)
Daarnaast zijn bij de organisatie van het evenement betrokken:
Rob Kosterman (straatpastoraat)
Thijs Franssen (marketing manager ergon)
Albert Kivits (bestuurder de Bibliotheek Eindhoven)
Rob Baken (voorzitter voedselbank)
Geert de Brouwer (voormalig directeur Kuster Logistic Services en Kusters Facilities uit Eindhoven)

Zie ook het artikel in Groot Eindhoven:

Image

Hugo van Rooij (rechts) en straatpastor Rob Kosterman bij de Catharinakerk. FOTO: Bert Jansen.

Niemand hoeft onnodig in de kou te zitten! Eindhovenaar Hugo van Rooij windt er geen doekjes om. Het gaat hem aan het hart dat door de stijgende energieprijzen mensen letterlijk en figuurlijk in de kou komen te staan. Om de eerste nood te ledigen, deelt Van Rooij bij de Catharinakerk op woensdag 21 december vanaf 13.00 uur elektrische kacheltjes, elektrische dekens en warm waterzakken uit aan iedereen die dat nodig heeft. Aan burgemeester Jeroen Dijsselbloem de eer om het eerste kacheltje uit te delen.

EINDHOVEN - Van Rooij is de drijvende kracht achter Stichting (Z)onder Dak (hulp aan daklozen). “Maar de situatie is nu anders. Er is veel nood achter veel Eindhovense voordeuren. Veel mensen moeten alle zeilen bijzetten om rond te komen. Met een hoge energierekening wordt dat steeds moeilijker. Met een elektrisch kacheltje of een warmtedeken kan de thermostaat een stuk lager, en zitten mensen er toch behaaglijk bij.”

Ja, veel werk heeft hij moeten verzetten om alle hulpmiddelen bij elkaar te sprokkelen. Vier pallets staan er de 21ste klaar. Dat het is gelukt, is een opsteker voor de Eindhovense weldoener. “Ik heb veel vrienden die me willen helpen, dat motiveert enorm.” Overigens blijft Van Rooij ook na woensdag actief met zijn actie. “Dat blijft nodig, helaas.”

Van Rooij hoopt dat meer mensen het voorbeeld volgen om iets voor een ander te beteken. “Kijk eens wat meer naar elkaar om, al met iets kleins kan er veel worden bereikt.” Van Rooij ziet niettemin dat er nog een taboe rust op armoede. “Ik kan me voorstellen dat mensen zich soms schamen voor hun situatie, maar dat is niet nodig. Niemand kiest ervoor om in de kou te zitten. Ik hoop dat veel mensen de drempel nemen om naar de Catharinakerk te komen.”

stichtingzonderdak.nl

 Bron: Groot Eindhoven, 13 december 2022

Zie ook het artikel in het Eindhovens Dagblad:

Image
Image