Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

Eindhovenaren Hugo en Piet van Rooij dragen de daklozen van Eindhoven al jarenlang een warm hart toe. Ze hebben er zelfs een stichting voor opgericht: Stichting (Z)onder Dak. Vanuit hun omgang met daklozen hebben ze de “Snoose” bedacht, een slaapdoos met ongekende mogelijkheden. Een uitvinding die wat Piet en Hugo betreft een wereldwijd succes kan worden. Niet om er zelf stinkend rijk van te worden, maar juist om mensen die dat nodig hebben -daklozen, vluchtelingen en slachtoffers van rampen- te helpen aan een eigen plek.

Eindhoven Dichtbij sprak met Hugo en Piet van Rooij over hun uitvinding en over de plannen die ze hebben om van de Snoose een wereldwijd begrip te maken.

Wat is een Snoose? De Snoose doet in alles denken aan een grote luciferdoos. Een dakloze kan erin gaan liggen en de box dichtschuiven om kou en regen buiten te laten en warmte binnen te houden. Ventilatieroosters zorgen voor genoeg zuurstof.

thesnoose 02

Waarom helpen Hugo en Piet de daklozen
Eerst vragen we de broers wat voor hen de aanleiding is geweest om zich te bekommeren om het lot van daklozen in Eindhoven. Dat was, zo vertelt Piet, een ontmoeting met een oude bekende een jaar of zes, zeven geleden.

“Tijdens een verbouwing aan ons pand liep ik hier door de Dommelstraat en kwam ik Gerrit tegen”, vertelt Piet. “Hij vroeg: herken je mij niet meer? Ik zei toen dat ik het moeilijk vond, omdat ik aan hem kon zien dat het niet goed met hem ging. Daarna vertelde Gerrit me dat ie al tien jaar op straat leefde, maar vroeger altijd bij ons in de Zhivago kwam. En toen wist ik het weer! Hij kwam altijd op zondag bij ons en vroeg ook altijd hetzelfde plaatje aan.”

Die ontmoeting maakte veel indruk op Piet. “Omdat je iemand ziet die je kent uit een normaal leven en die dan op straat leeft. Iemand die ook niet meer te helpen is, omdat hij zich heeft neergelegd bij zijn lot.”

En daarom hebben Hugo en Piet Stichting (Z)onder Dak opgericht. Ze voorzien daklozen in Eindhoven door het jaar heen regelmatig van overlevingspakketjes met daarin onder meer een slaapzak, een matje en een zeil. En ’s winters mutsen en sjaals.

Hugo: “Door onze ervaring met daklozen weten wij: met bepaalde figuren, die misschien al tien jaar lang meer dan tien liter per dag drinken, komt het niet goed. Wij kunnen die mensen niet van de drank of drugs af helpen. Maar wat we wél kunnen doen, is die mensen een gevoel van warmte geven.”

Met de Snoose willen ze een stap verder gaan. “Eigenlijk willen wij met onze Snoose een overbrugging worden van de grond naar de instanties”, zegt Hugo. “Dat een dakloze gaat denken: eerst sliep ik in de bosjes, nu slaap ik in een Snoose en straks ben ik klaar voor een woonvoorziening.”

Sinds ze afweten van het bestaan van de Snoose hebben er al heel wat daklozen bij de broers aangeklopt met de vraag wanneer ze er één kunnen krijgen. “Ze kunnen niet wachten om er eentje te krijgen”, vertelt Hugo. “Het succes gaat harder dan de productie.”

Ontwikkeling Snoose nu in tweede fase
Na het uitwerken van hun idee, het maken van een prototype en het aanvragen van patent, verkeert de ontwikkeling van de Snoose nu in een tweede fase. De fase waarin Hugo en Piet op zoek zijn naar een productiemethode, een fabrikant die grote aantallen kan maken en het best bruikbare materiaal.

Al kunnen Hugo en Piet zich goed voorstellen dat er straks verschillende uitvoeringen van verschillende materialen gemaakt zullen worden. Waar ze in eerste instantie nog dachten dat de Snoose van (waterdicht) karton gemaakt zou kunnen worden -en net als een verhuisdoos makkelijk in elkaar te vouwen- blijkt dat nu (nog) niet mogelijk.

“Dat gaat nog wel komen,” zegt Piet, “maar in deze fase gaat het gewoon niet. Als de Snoose straks op de markt komt, zullen er mensen zijn die ons willen helpen met hun kennis over materialen en hoe we de zaken moeten aanpakken.”

Nu kunnen we alvast melden dat de eerste voorzichtige contacten met de TU/e zijn gelegd.

Zowel humanitaire als commerciële mogelijkheden
Zodra alle puzzelstukjes op hun plek gaan vallen, zijn de mogelijkheden ongekend. Het idee voor de Snoose is voortgekomen uit hun ervaring met daklozen, maar de plannen die Hugo en Piet hebben voor hun uitvinding zijn grensoverschrijdend. Zo zou de Snoose bijvoorbeeld door hulporganisaties ingezet kunnen worden om wereldwijd onderdak te bieden aan vluchtelingen of slachtoffers van rampen.

En ook commerciële toepassingen behoren tot de mogelijkheden. Als voorbeeld noemt Hugo festivals waar mensen nu nog massaal in tentjes slapen, maar in de toekomst bekende merken misschien wel voor elke bezoeker een Snoose laten maken die van alle gemakken is voorzien, van biologisch afbreekbaar materiaal is gemaakt -dus makkelijk te recyclen- en door middel van een chip en een app aan een persoon gekoppeld kan worden.

De meest ideale situatie zou zijn dat de Snoose via reclame-inkomsten voldoende geld oplevert om de kosten voor de humanitaire doelen te dekken. “Dan hebben we geen subsidie nodig”, zegt Hugo,” dan kunnen wij zelfregulerend worden.”

Waarom zouden hulporganisaties de Snoose voor opvang gebruiken?
Zoals de broers met bevlogenheid over de Snoose praten is het nauwelijks voor te stellen dat het geen succes wordt. Maar waarom zouden hulporganisaties straks hulpbehoevenden in Snoozen opvangen in plaats van in tentenkampen? De vergelijking met een doodskist is snel gemaakt en een heel gezin past er niet in. En hoe zit het met transport van zoveel Snoozen naar een rampplek?

Wat transport betreft zien Hugo en Piet het zo: nu worden hulpgoederen vaak apart aangeleverd. Met de Snoose kun je van tevoren bepalen wat iemand nodig heeft en dat in die box doen, zodat elke vluchteling precies de hoeveelheid krijgt die hij nodig heeft om te overleven.

Maar hoe moeten we ons dan een gevlucht gezin uit Syrië voorstellen die niet één tent krijgen, maar zes Snoozen? Piet: "Dat is dan vervelend dat ze niet samen kunnen liggen, maar alles heeft zijn voor- en nadelen. Ik denk dat elke vader het fijner vindt om zijn kinderen in een Snoose te leggen, dan dat hij ze onder zijn jas moet houden."

Eerst aan de slag met proefmodellen
Eén ding is wel duidelijk: Hugo en Piet hebben misschien nog niet aan alles gedacht, maar elk nadeel van de Snoose dat je kunt bedenken, weten zij te beantwoorden met een voordeel. Maar realistisch zijn ze ook. Voordat het hele project een vlucht neemt, willen ze eerst een aantal proefmodellen maken en die laten testen door daklozen.

“Dat worden zo lomp mogelijke modellen die ik zelf ga maken”, zegt Piet. “Die delen we uit aan een paar mensen en dan zeggen we: ga er maar eens twee weken in liggen en vertel ons wat je ervan vindt en welke aanpassingen gewenst zijn. Want het zou verschrikkelijk zijn als we nu grote aantallen met reclame erop zouden maken en er dan achter komen dat iets beter doordacht had kunnen worden.”

Alles uit de kast trekken om van de Snoose succes te maken
Of de Snoose een écht succesverhaal zal worden, hangt dus af van meerdere factoren. Een wereldwijde doorbraak hangt onder meer af van de bereidheid van (grote) bedrijven om de Snoose te sponsoren door middel van reclame en van hulporganisaties om ze op grote schaal te gebruiken.

Piet en Hugo gaan ondertussen koste wat kost verder op de ingeslagen weg en zeggen alles uit de kast te zullen trekken wat nodig is om van de Snoose een succes te maken.

“Als wij voorlopig op wat voor manier dan ook de Snoose zelf in elkaar zetten en de wereld laten zien dat daklozen er blij mee zijn, dan denk ik dat wij snel genoeg manieren vinden om geld naar ons toe te halen om de productie op te kunnen schroeven”, aldus Hugo.

Hulp van buitenaf is welkom
Piet vult zijn broer aan door te stellen dat alle hulp van buitenaf welkom is voor de verdere ontwikkeling van de Snoose. “Met alle ideeën die op ons af komen voordat we massa gaan produceren zijn wij alleen maar blij. Wij staan open voor iedereen die ons wil helpen. Oók van tegenstanders kunnen we leren.”

En wat als hulporganisaties straks geen heil zien in de Snoose en alleen bedrijven er commerciële activiteiten mee willen ondernemen? “Dan gaan we het geld in de daklozen steken die hier op straat liggen. Of in iets anders, want met geld kun je nieuwe ideeën uitwerken om mensen die dat nodig hebben te helpen.”

Rake slotwoorden
Tot besluit van het gesprek spreekt Hugo rake woorden: “We praten er makkelijk over, maar het zijn wel mensen die buiten liggen. Mensen om wie niemand geeft. De gemeente niet. Andere mensen niet. Niemand.”

“Hoe fijn zou het dan niet zijn wanneer een dakloze in een Snoose in z’n eigen warmte kan liggen, het luikje dichtdoet, de regen hoort kletteren, er geen druppel binnenkomt en z’n spullen droog blijven… Dan denkt zo iemand: op een bepaalde manier zorgen ze toch voor mij. En als wij zien dat het hier goed helpt, dan gaat het ook zeker helpen met vluchtelingen en slachtoffers van rampen. Elke dakloze verdient een Snoose.”


Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen over de Snoose? Of heb je ideeën waarmee je Piet en Hugo kunt helpen bij de verder ontwikkeling van de Snoose?
Stuur dan een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van ‘Snoose’. Dan brengen wij je in contact met Piet en Hugo.

 

05 augustus 2014
Door Martijn van Gessel, Dichtbijredacteur